In samenwerking met de natuur

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur. De wetenschap bevestigt wat we gevoelsmatig al eeuwenlang weten: de natuur heeft grote effecten op mensen.

Natuur op recept
Een van de eerste bevindingen zijn de effecten op onze fysieke en mentale gezondheid en welzijn. Er is direct effect te zien in onze hersenen, het aandachtssysteem, het zenuwstelsel en immuunsysteem. Hierdoor werkt het sterk stressverlagend en herstellend. Wereldwijd wordt ‘de natuur op recept’ door steeds meer artsen en gezondheidsinstellingen voorgeschreven bij herstel en behandeling.

Groei
Ook heeft de natuur positieve invloed op eigenschappen zoals o.a. vindingrijkheid, creativiteit, focus en concentratie.
Ontpoppen, de vruchten plukken, je vleugels uitslaan… De natuur laat het ieder moment zien. In verschillende vormen werken we hiermee in natuurcoach sessies. Een unieke spiegel bij zelfontplooiing, het innemen van jouw plek en het leiden van je leven.

Nature’s sanctuary
Daarnaast is de natuur een plek van reflectie, stilte en bewustwording. Mensen vinden er overgave, perspectief en sense of place.
We zijn in veel opzichten vervreemd geraakt van de natuur. Veel mensen bekijken de natuur als iets buiten zichzelf of iets waar we boven staan. Maar in werkelijkheid bestaan we uit hetzelfde. We zijn natuur. 
Ook was het 99,9% van ons bestaan ons thuis waardoor onze systemen er nog steeds op zijn afgestemd. In een korte tijd is onze wereld snel veranderd. De natuur biedt een escape om een stapje terug te zetten van het dagelijks leven, je ritme er weer op af te stemmen en vanuit een breder perspectief te kijken naar situaties waar je tegenaan loopt.
Geen nieuwe trend maar oeroude wijsheid in een nieuw jasje. Kennis van onze voorouders die we nu (her)ontdekken in een tijd en wereld waarin veel mensen dit kunnen gebruiken. 

Eigenwijsheid
De effecten van de natuur zijn veelomvattend en niet altijd in woorden of cijfers te vangen.
Dat is misschien maar goed ook. Soms zegt stilte meer dan woorden.
Bespeur je nieuwsgierigheid? Stap de drempel over en ontdek zelf wat het met jou doet.

Meer lezen?

Een kleine greep uit alle websites met meer informatie.
Klik op de volgende links om meer te lezen:

https://www.mieras.nl/schrijven/beetje-natuur/

www.natuurvoormensen.nl

http://www.agnesvandenberg.nl/onderzoek_natuurbeleving.php

www.hetgroenemedicijn.nl

www.degroenestad.nl

Ga mee naar buiten!